Ben jij een ‘Swaabje’?

By | Lotgenoten | No Comments

Het gebeurt geregeld dat ik zie dat mijn hele site gelezen wordt. Van voor naar achter. Dat gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt, weet ik inmiddels uit ervaring dat er waarschijnlijk een nieuw ‘Swaabje’ onderweg is. Een donorkind, verwekt bij dokter Leo Swaab in Amsterdam.

Mijn hart breekt dan een beetje. Want ik weet hoe het is om te horen dat je donorkind bent. Veel lotgenoten horen het pas op latere leeftijd en er zijn hartverscheurende verhalen bij. Ik ken inmiddels ruim vijftig andere ‘Swaabjes’ en als jij er ook een bent, breng ik je graag met de groep in contact. We hebben met elkaar een besloten en geheime Facebook groep. Niemand ziet dat je er lid van bent. Een veilige omgeving met andere mensen die vaak vergelijkbare verhalen vertellen. Zo vinden we herkenning bij elkaar en proberen we de puzzel van ons ontstaan te leggen.

Het maakt me ook blij als er weer iemand bij komt. Want steeds meer donorkinderen vinden familie van vaders kant! Velen van ons doen DNA onderzoek. Dat kan al voor een paar tientjes. Zo vinden we ook (half)broers en (half)zussen. In onze geheime groep zijn inmiddels meerdere groepen broers en zussen. Er is een groep van tien, eentje van zeven, ikzelf heb vijf broers en zussen, er zijn er een paar die met zijn drietjes zijn en een paar met twee. En een paar die nog niet gevonden hebben. De meesten willen graag weten wie hun donorvader is, maar dat hoeft ook weer niet voor iedereen. En zo vindt iedereen zijn of haar weg. Als iemand zoekt en vindt, zijn we blij voor elkaar. Als je dat niet wilt, is het ook okay.

Er is ook al een aantal donorvaders gevonden. En nee, als je donorkind bent en gemaakt bij Swaab, dan ben je waarschijnlijk niet van een student. Steeds meer tekent zich een ander profiel af, op basis van de donorvaders die we nu gevonden hebben.

Dussssss. Ben je donorkind en kom je bij Swaab vandaan? Mail me dan! We wisselen telefoonnummers uit, bellen met elkaar… Ik ben altijd blij als iemand contact zoekt. Omdat ik het zelf heel fijn vind om lotgenoten te spreken en mij dat ook veel bijzonders gebracht heeft. Omdat ik hoop dat de herkenning jou ook goed zal doen. Je bent heel, heel welkom! Mail me: donorkind@esterdelau.nl. Ik kijk ernaar uit van je te horen.

Handmade in Amsterdam

By | Over Ester | One Comment

Mooie titel voor een stukje, hè. Ik heb hem van Donor Detective Monique gepikt. Ik vind hem prachtig. En het klopt, veel van mijn vriendjes en vriendinnetjes en al mijn broers en zussen zijn ‘handmade’, met de hand gemaakt.

Handgemaakt, dat staat in mijn beleving voor enkele stuks. Niet perfect, geen serie geproduceerd product (alhoewel?), maar met de onmiskenbare signatuur van de maker. Unieke exemplaren. Handgemaakt, dus wat duurder dan normaal. Met zorg bereid, al vraag ik me dat in dit specifieke geval soms wel af.

Het tegenovergestelde van ‘handmade’ is in het geval van donorkinderen ‘met seks gemaakt’. Die is dan weer van Ties, voorzitter van Stichting Donorkind. Hij heeft het geregeld over ‘mensen die met seks gemaakt zijn’. Dat gaat toch wel voor de meeste mensen op. Gelukkig maar.

Mijn ouders hebben nooit samen in bed gelegen. Ze zijn zelfs niet een avondje of een uurtje (desnoods met teveel drank op) verliefd geweest op elkaar. Geen liefde, geen lust. Wie weet zouden ze elkaar wel raar vinden ruiken, als ze elkaar zouden ontmoeten. Zouden ze nooit voor elkaar gevallen zijn. Zouden ze nooit kinderen hebben gekregen met elkaar, gewoon, omdat ze niet bij elkaar passen. Niet compatible zijn. En toch ben ik er.

Ik ben dus handgemaakt. Handmade. Een met zorg bereid uniek exemplaar.

 

GROOT nieuws

By | Over Ester | One Comment

Ik heb GROOT nieuws! Om precies te zijn is het 2 meter 3 en hij heet Peter. Peter is onze nieuwe broer. Okay, halfbroer voor de preciezen, maar ik ben gewoon trots op mijn grote kleine broer. En voor Nicole (1 meter 85) is het fijn dat ze nu eens niet hoeft te bukken of schreeuwen om een broer of zus te bereiken. Met Peter kan ze eindelijk ‘op niveau’ communiceren.

Hoe Peter mij vond? Het is een wonderlijk verhaal. De broer die met hem opgroeide zocht contact met Stichting Donorkind. Voorzitter Ties verwees hem naar mij door, omdat we bij dezelfde dokter (Leo Swaab) vandaan komen. Toen ik mail kreeg met het verhaal van Peter en zijn broer, wist ik: de kans dat Peter ook onze broer is, is enorm. Peter heeft namelijk net als twee van mijn zussen het syndroom van Marfan. En daar plukken hij en zijn familie de wrange vruchten van. Hij is invalide geraakt door een gescheurde halsslagader. Maar Peter laat zijn koppie niet hangen. Hij is opgewekt en dapper. En ik ben diep, diep geraakt.

Ik mocht Peter als eerste van ons ontmoeten, en hem begin september een DNA test van Ancestry brengen. Afgelopen week dronken we champagne op de uitslag. Degene van ons die het meeste DNA met hem deelt is Nicole. Vandaag hebben zij elkaar gezien. Ze keken allebei in de spiegel. Dat is toch gek?! En bijzonder!

Ons familiesysteem is een rommeltje. Nog voordat het op orde is, gaat het alweer overhoop. We gaan samen onderzoeken hoe we elkaar een plekje geven in ons leven. Ik voel me bevoorrecht. En van Peter begreep ik: hij ook.

 

Anonieme zaadjes en eitjes

By | Food for thought, Opinie | 3 Comments

In Nederland is het gebruik van anonieme donoren niet toegestaan. Omdat ieder kind het recht heeft om te weten wie zijn ouders zijn. Wijzer geworden door de werkwijze van voor 2004, is toen de wet aangepast. Zodat alle kinderen dat recht ook kunnen uitoefenen.

Uit ervaring weten we dat anonimiteit van donoren misstanden in de hand werkt. Donoren die oneindig vaak gebruikt worden. Of uitbuiting van eiceldonoren, zoals te zien in de documentaire ‘De babyindustrie‘.

Anonimiteit is kort gezegd niet in de haak en niet van deze tijd. Je kunt het na 2004 tegenover je (toekomstige) kind echt niet maken om hem of haar het recht op afstammingsinformatie te ontzeggen.

Reclame op de Nederlandse TV voor partijen die over de grens IVF behandelingen aanbieden met anonieme zaadjes en eitjes is dan ook echt volslagen idioot. Daarom heb ik, en vele lotgenoten met mij, een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Club van wensouders Freya laat zich door zulke partijen sponsoren (is er ook een club MET moreel kompas die advies geeft aan wensouders?). Ik behartig graag met mijn vrienden en vriendinnen van Stichting Donorkind en de Donor Detectives de belangen van donorkinderen. Ook als ze nog geboren moeten worden. Gister stonden we in AD en waren we in EenVandaag met ons pleidooi tegen in Nederland verboden behandelingen met anonieme zaadjes en eitjes.

Anonieme zaadjes en eitjes? Dat kun je in 2018 echt niet meer maken!

 

 

 

Contact

Contact